close
Menu

100 år av John Deere traktorer

Mannheim, 14 mars 2018 – Det är på dagen 100 år sedan Deere & Company gav sig in i traktorbranschen. Den största framgångssagan för lantbruksmaskiner, alla kategorier, började med Waterloo Boy i mellanvästra USA. I dag är John Deere världens ledande tillverkare av lantbrukstraktorer, och producerar ”intelligenta” traktorer i tolv fabriker på olika platser i världen.
John Deeres inträde i traktorbranschen gick via förvärvet av Waterloo Gasoline Engine Company i Iowa 1918 för 2,25 miljoner USA-dollar. På sin tid var detta en kontroversiell och omdebatterad investering, eftersom många var kritiska till den nya uppfinningen, och fortsatte att förlita sig till traditionell hästkraft. Ingen förväntade sig att traktorer skulle bli grundstenen i företagets fortsatta tillväxt.
Den första traktorn som tillverkades och såldes av John Deere var 12 hk ”N”-modellen av Waterloo Boy, som producerades från 1917 till 1924. Den första fullständigt gröna och gula traktorn som försågs med John Deeres logo var ”D”-modellen, som tillverkades från 1923 till 1953, och som satte fart på framgångarna för företaget. Den mest sålda John Deere traktorn genom åren är modell ”B”, som sålde i 300 000 exemplar från 1935 till 1953. Den enskilt mest sålda modellen är 4020, med totalt 175 000 tillverkade enheter från 1963 till 1971. 1963 blev John Deere för första gången världsledande på traktorförsäljning.
År 1956 förvärvade John Deere traktortillverkaren Heinrich Lanz AG, i Mannheim, Tyskland. Därmed kunde man påbörja tillverkning av traktorer i Europa. Lanz hade då en lång historia i traktorbranschen och hade introducerat den populära modellen Lanz Bulldog redan 1921.
Under de följande åren fortsatte John Deere att stärka sin position på traktormarknaden. Efter att 1954 ha blivit det första företaget som erbjöd traktorer med servostyrning, sattes en ny milstolpe 1966 när överstörtningsskyddet introducerades som en säkerhetsfunktion, och blev normgivande för hela branschen. 1973 erbjöds kunder Sound-Gard hytten som tillval, den första dammfria, luftkonditionerade hytten. När PowerShift-växellådan introducerades 1964 kunde John Deere erbjuda traktorer med bättre och bekvämare växling, och ökad produktivitet på fältet.
I dag drar traktorn inte bara redskap – i stället kan nu lantbrukstraktorer, -maskiner och -redskap effektivt kopplas samman. Till exempel innebär traktor-/redskapsautomatik att en balpress kan "kommunicera" med traktorn för automatisk justering av olika funktioner, t.ex. anpassning av körhastighet till arbetsbelastning. Med trådlös dataöverföring kan lantbrukaren samla data från sådd och skörd som automatiskt skickas till kontorsdatorn. Med fältdokumentation visas information från hela produktionskedjan, som ger kunden ökad insyn, och som lantbrukare och maskinstationer kan använda för att fatta agronomiska beslut beträffande till exempel tilldelning av gödning och växtskyddsmedel.
Historien om John Deeres 100 år av framgång och nyskapande, från Waterloo Boy med 12 hk till dagens ”intelligenta” traktorer, firas nu på företagets olika traktorfabriker världen över. Anställda, deras familjer och andra gäster bjuds in för att få en inblick i tillverkningsprocessen, och i Mannheim anordnar fabriken en traktorparad genom staden.
John Deere Forum i Mannheim ställer ut klassiska och veterantraktorer som haft stor betydelse för företagets historia, bl.a. en Waterloo Boy i original. Forumets butik erbjuder en mängd samlarobjekt, t.ex. en specialutgåva av 9RX-traktorn, mössor, tröjor och muggar. Traktorer som kunder beställer i år pryds med ett särskilt märke för att markera 100-årsjubileet, samtidigt som återförsäljarna kommer med en rad prisvärda specialerbjudanden.
Du kan följa våra aktiviteter och firandet av John Deere traktorernas 100-årsjubileum på www.deere.se/sv/, Facebook och YouTube.